W dniu 29.05.2014r. udałam się z klasą III e do "Czekoladziarni" na ulicę Połaniecką we Wrocławiu. Wycieczka ta odbyła się w ramach Programu Szkoła w Mieście.
Podczas spotkania Pani prowadząca warsztaty opowiedziała nam historię powstawania czekolady od jej
zarania czyli czasów Azteków, do czasów współczesnych. Poznaliśmy też
proces jej produkcji poczynając od plantacji drzew kakaowca, oglądając owoce i
ziarna kakaowca, wąchając przyprawy dodawane tradycyjnie do
czekolady oraz ucieraliśmy w moździerzach wonne mieszanki. Na koniec odbyła się degustacja gorącej czekolady mmm pycha...
Poniższy tekst oddaje w pełni opowieść którą poznaliśmy.
Alan MacDonald, „Czadowa czekolada”
by namiot
Proszę się
poczęstować czekoladowymi ciekawostkami!
Szczypta historii
Dawno, dawno temu uprawiano ziarno kakaowe. Mroki
niepamięci okryły tamten czas. Pierwsze znane w historii plantacje kakao
założyli w Ameryce Środkowej Majowie, którzy potem używali ziaren do liczenia
i płacenia. Kiedy Aztekowie zwyciężyli Majów, zmusili ich do płacenia
daniny właśnie w ziarnie kakaowym. Do Europy przywiózł ziarno Krzysztof Kolumb
w 1502 roku. Jego flota przejęła łódź handlową Majów. Uwagę odkrywcy przykuło
to, że Majowie traktowali przypominające migdały ziarna z wyjątkową czcią.
Kolumbowi dało to do myślenia, ale na tyle tylko, by zagrabić ziarna, a później
podarować je królowi Hiszpanii, który się nimi szczególnie nie zainteresował. W
1519 roku Hernan Cortés, inny awanturnik rodem z Hiszpanii, wypił w
Meksyku pierwszy łyk azteckiej czekolady. Uważa się też, że właśnie on
sprowadził czekoladę do Hiszpanii (badacze twierdzą, że pojawiła się tam w latach
30. XVI wieku, razem z innymi smakowitościami z Nowego Świata, takimi jak
awokado, wanilia czy pomidory).
Tabliczka pamiątkowa
Aby oddać hołd Aztekom, firma Cadbury stworzyła
czekoladę Aztec. W 1978 roku wycofała jednak produkt z rynku, bo nie
sprzedawał się dobrze. W 1999 roku wprowadzono ponownie krótką serię Aztec
2000.
Produkcja czekolady krok po kroku.
A oto kilka korzyści z jedzenia czekolady:
1. Zjedzenie kawałka ciemnej czekolady natychmiast daje siłę i
większa wytrzymałość. A poza tym pomaga usunąć stres i
napięcie, co też przekłada się na dobrą energię i lepsze
samopoczucie.
2. Słodka tabliczka poprawia pracę serca. Dzieje się to dzięki polifenolom, które wpływają na obniżenie
ciśnienia krwi, a to przekłada się na rzadsze występowanie
zawałów, i to nawet o 50 proc.
3. Czekolada podnosi odporność organizmu. Pobudza m.in. krążenie krwi i w ten sposób wzmacnia się
odporność na wirusy i bakterie, bo organizm lepiej pracuje i
umie się chronić, gdy jest dotleniony.
Galeria zdjęć z wycieczki