sobota, 31 maja 2014

WIZYTA W CZEKOLADZIARNI KLASY 3E

W dniu 29.05.2014r. udałam się z klasą III e do "Czekoladziarni" na ulicę Połaniecką we Wrocławiu. Wycieczka ta odbyła się w ramach Programu Szkoła w Mieście. 

Podczas spotkania Pani prowadząca warsztaty opowiedziała nam historię powstawania czekolady od jej zarania czyli czasów Azteków, do czasów współczesnych.  Poznaliśmy też proces jej produkcji poczynając od plantacji drzew kakaowca, oglądając owoce i ziarna kakaowca, wąchając przyprawy dodawane tradycyjnie do czekolady oraz ucieraliśmy w moździerzach wonne mieszanki. Na koniec odbyła się degustacja gorącej czekolady mmm pycha...

Poniższy tekst oddaje w pełni opowieść którą poznaliśmy.



Alan MacDonald, „Czadowa czekolada”

by namiot


Proszę się poczęstować czekoladowymi ciekawostkami!


Szczypta historii

Dawno, dawno temu uprawiano ziarno kakaowe. Mroki niepamięci okryły tamten czas. Pierwsze znane w historii plantacje kakao założyli w Ameryce Środkowej Majowie, którzy potem używali ziaren do liczenia i płacenia. Kiedy Aztekowie zwyciężyli Majów, zmusili ich do płacenia daniny właśnie w ziarnie kakaowym. Do Europy przywiózł ziarno Krzysztof Kolumb w 1502 roku. Jego flota przejęła łódź handlową Majów. Uwagę odkrywcy przykuło to, że Majowie traktowali przypominające migdały ziarna z wyjątkową czcią. Kolumbowi dało to do myślenia, ale na tyle tylko, by zagrabić ziarna, a później podarować je królowi Hiszpanii, który się nimi szczególnie nie zainteresował. W 1519 roku Hernan Cortés, inny awanturnik rodem z Hiszpanii, wypił w Meksyku pierwszy łyk azteckiej czekolady. Uważa się też, że właśnie on sprowadził czekoladę do Hiszpanii (badacze twierdzą, że pojawiła się tam w latach 30. XVI wieku, razem z innymi smakowitościami z Nowego Świata, takimi jak awokado, wanilia czy pomidory).



Tabliczka pamiątkowa

Aby oddać hołd Aztekom, firma Cadbury stworzyła czekoladę Aztec. W 1978 roku wycofała jednak produkt z rynku, bo nie sprzedawał się dobrze. W 1999 roku wprowadzono ponownie krótką serię Aztec 2000.




Produkcja czekolady krok po kroku.







A oto kilka korzyści z jedzenia czekolady:

1. Zje­dze­nie ka­wał­ka ciem­nej cze­ko­la­dy na­tych­miast daje siłę i więk­sza wy­trzy­ma­łość. A poza tym po­ma­ga usu­nąć stres i na­pię­cie, co też prze­kła­da się na dobrą ener­gię i lep­sze sa­mo­po­czu­cie. 
2. Słodka tabliczka poprawia pracę serca. Dzie­je się to dzięki po­li­fe­no­lom, które wpły­wa­ją na ob­ni­że­nie ci­śnie­nia krwi, a to prze­kła­da się na rzad­sze wy­stę­po­wa­nie za­wa­łów, i to nawet o 50 proc.
3. Czekolada podnosi odporność organizmu. Po­bu­dza m.​in. krą­że­nie krwi i w ten spo­sób wzmac­nia się od­por­ność na wi­ru­sy i bak­te­rie, bo or­ga­nizm le­piej pra­cu­je i umie się chro­nić, gdy jest do­tle­nio­ny. 

Galeria zdjęć z wycieczki