środa, 4 czerwca 2014

ZDROWA ŻYWNOŚĆ KONTRA CHEMIA

W ramach organizowanego corocznie w naszej szkole Dolnośląskiego Konkursu Nauk Przyrodniczych "Victor", którego tegorocznym tematem przewodnim była "Chemia życia codziennego" poświęciliśmy bardzo dużo uwagi związkom chemicznym dodawanym do żywności. Na plakatach przygotowanych przez młodzież naszego gimnazjum odnaleźć można było informacje o substancjach chemicznych, które mogą występować w żywności np. konserwanty, barwniki, antyutleniacze, emulgatory itp. Odpowiedzią na ten zestaw chemiczny  ulepszaczy była zaprezentowana zdrowa żywność. Przygotowane owocowo - warzywne "jeżykowe konstrukcje" zawierały  mnóstwo dobroczynnych witamin i składników mineralnych. Ukoronowaniem naszych działań był przygotowany dla uczestników solidny posiłek składający się z pysznych, zdrowych kanapek oraz dużej ilości świeżych i soczystych owoców. Sami zobaczcie jak to wszystko wyglądało.






Anna Kalisz-Walerowicz