W ramach zajęć technicznych realizowane są w naszym gimnazjum projekty pt. Kuchnie świata. Mają one na celu przybliżenie uczniom informacji na temat świata kulinarnego. Każda klasa III podzielona jest na sześć zespołów.
Projekt zakłada realizację następujących zadań:
Zadanie 1 - przygotowanie plakatu o danym kraju (powierzchnia, liczba ludności, religia, język urzędowy, rolnictwo, klimat)
Zadanie 2 - zredagowanie książki kucharskiej z potrawami narodowymi
Zadanie 3 - przygotowanie degustacji potrawy narodowej
Zadanie 4 - zaśpiewanie piosenki w języku narodowym
Zadanie 5 - zaprezentowanie elementów stroju narodowego
Celem projektu jest zaznajomienie uczniów z różnorodnością produktów spożywczych (np. nietypowe owoce, warzywa, przyprawy), kulturą innych państw, warunkami klimatycznymi oraz uprawami i hodowlą. Realizacja projektu ma na celu korelację przedmiotową: zajęcia techniczne, geografia, muzyka, biologia oraz języki obce.
Realizacja projektu w klasach:
Zadanie 1 - przygotowanie plakatu o danym kraju
Zadanie 2 - zredagowanie książki kucharskiej z potrawami narodowymi
Zadanie 3 - przygotowanie degustacji potrawy narodowej
Zadanie 4 - zaśpiewanie piosenki w języku narodowym
Zadanie 5 - zaprezentowanie elementów stroju narodowego
Organizator: Anna Kalisz-Walerowicz