środa, 21 maja 2014

Smaki z różnych zakątków świata

W ramach zajęć technicznych realizowane są w naszym gimnazjum projekty pt. Kuchnie świata. Mają one na celu przybliżenie uczniom informacji na temat świata kulinarnego. Każda klasa III podzielona jest na sześć zespołów.

Projekt  zakłada realizację następujących zadań:
Zadanie 1 - przygotowanie plakatu o danym  kraju (powierzchnia, liczba ludności, religia, język urzędowy, rolnictwo, klimat)
Zadanie 2 - zredagowanie książki kucharskiej z potrawami narodowymi
Zadanie 3 - przygotowanie degustacji potrawy narodowej
Zadanie 4 - zaśpiewanie piosenki w języku narodowym
Zadanie 5 - zaprezentowanie elementów stroju narodowego

Celem projektu jest zaznajomienie uczniów z różnorodnością produktów spożywczych (np. nietypowe owoce, warzywa, przyprawy), kulturą innych państw, warunkami klimatycznymi oraz uprawami i hodowlą. Realizacja projektu ma na celu korelację przedmiotową: zajęcia techniczne, geografia, muzyka, biologia oraz języki obce.

Realizacja projektu w klasach:

Zadanie 1 - przygotowanie plakatu o danym  kraju







 Zadanie 2 - zredagowanie książki kucharskiej z potrawami narodowymi






 Zadanie 3 - przygotowanie degustacji potrawy narodowej

 






Zadanie 4 - zaśpiewanie piosenki w języku narodowym

 



 Zadanie 5 - zaprezentowanie elementów stroju narodowego




Organizator: Anna Kalisz-Walerowicz