W ramach realizacji Programu Szkoła Przyjazna Żywieniu i Aktywności Fizycznej w najbliższym czasie odbędzie się w naszym gimnazjum konkurs szkolny pt. "Niezwykłe owoce świata". Celem konkursu jest pogłębiane wiedzy na temat owoców, które występują na naszym globie a bardzo często nie wiemy o ich istnieniu. Posiadają one natomiast wiele cennych witamin i składników mineralnych jak również stanowią egzotyczne dzieła natury.
W konkursie biorą udział wszystkie klasy II i III oraz osoby chętne z klas I.
Pierwszy etap to test, którego celem jest rozpoznanie jak największej ilości owoców na podstawie fotografii. Uczniowie i uczennice z najlepszymi wynikami zakwalifikują się do drugiego etapu. W tej części natomiast trzeba będzie prawidłowo wskazać owoc na podstawie zapachu oraz smaku.
Nagrodą w konkursie jest bardzo egzotyczna niespodzianka :)
Oto kilka ciekawych okazów, które mam nadzieję, że zachęcą was do wzięcia udziału w konkursie.
Jaboticaba
Pochodzi z południowo-wschodniej Brazylii. Owoce
rosną tuż przy samym pniu drzewa. Są filetowe z zewnątrz a w środku mają
biały miąższ o kwaskowatym smaku. Można je jeść na surowo lub
wykorzystywać do produkcji galaretek, napojów, dżemów, tart, win i
likierów. Wielkością przypominają dojrzałe pomarańcze.
Akebia
Ten fioletowy owoc rośnie w północnej Japonii, w
rejonie Tohoku. Można go zbierać tylko przez dwa tygodnie na początku
jesieni. Dla wielu Japończyków jest symbolem zmieniających się pór roku.
Znak, że dojrzał i można go jeść to pęknięta skórka, która odsłania
miąższ. W smaku jest słodko (środek) oraz gorzki (skórka).
Cytron
Znany także jako Ręka Buddy ze względu na swój
charakterystyczny kształt: owoce przypominają palce. Wykorzystuje się go
głównie jako dodatek do deserów. Ma też zastosowanie w produkcji
perfum oraz medycynie.
Durian
Bywa nazywany królem owoców, ale jego zapach
zdecydowanie do królewskich nie należy. Z powodu intensywnej
i nieprzyjemnej woni, jaką wydziela (przypomina ona zapach gnijącego
mięsa), w niektórych miejscach publicznych znajdują się tabliczki
z napisem „No durians”. Smak jest bardziej znośny od zapachu, ale
spośród około 30 istniejących odmian duriana tylko 1/3 jest jadalna.
Karambola
W Polsce znana jako oskomian pospolity, bywa
również nazywana gwiaździstym owocem. Nazwa wiąże się z kształtem, jaki
przybiera owoc po przekrojeniu go na pół. Karmabola ma słodko-kwaśny
smak, można ją jeść razem ze skórką i nasionami. Od jesieni do wiosny
dostępna jest w niektórych polskich sklepach.
Mango
Inaczej posmak, posmacz. Pochodzi z Indii,
ale obecnie uprawia się je we wszystkich rejonach tropikalnych. Mango ma
jadalny, soczysty miąższ. Owoc można rozciąć na pół i wybrać miąższ
łyżką lub obrać ze skórki i pokroić. W smaku intensywny, słodki, a
zarazem cierpki, kwaskowaty, czasem z lekkim posmakiem terpentyny.
Pitaja
Inaczej pitahaya lub smoczy owoc. Pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki
Południowej, ale uprawiana jest obecnie także w południowo-wschodniej
Azji, Nikaragui i Australii.
Pitaja ma jadalny biały lub różowy miąższ wraz z drobnymi nasionami. Owoc można rozciąć na pół i jeść łyżeczką lub obrać i pokroić w plastry. W smaku jest łagodny, słodko-kwaskowaty, przypominający nieco agrest lub kiwi.
Pitaja ma jadalny biały lub różowy miąższ wraz z drobnymi nasionami. Owoc można rozciąć na pół i jeść łyżeczką lub obrać i pokroić w plastry. W smaku jest łagodny, słodko-kwaskowaty, przypominający nieco agrest lub kiwi.